Rust, Reinheid en Regelmaat

donderdag 8 september 2016

De drie R’s

De drie R’s

Zijn de drie R’s ouderwets of eigenlijk zo gek nog niet?

Mijn moeder en oma hadden het vroeger over de drie R’s en ook over levertraan, dat schijnt iets vreselijks geweest te zijn, gelukkig ben ik midden jaren 70 geboren en heb ik nooit levertraan gekregen. Yeah!!!

Maar de drie R’s waren vroeger heel belangrijk tijdens het opvoeden van kinderen.

Rust, Reinheid en Regelmaat

De drie R’s stonden toen voor, kinderen moeten op tijd naar bed, schoon gewassen zijn, lijf en kleding en op vaste tijden eten en naar school.

Dat hielden in het kort de drie R’s in.

Maar??? Geldt dat niet eigenlijk nog steeds?

Ik merk zelf dat zelfs nu onze kinderen al groter (wij hebben tieners in huis) zijn, de drie R’s eigenlijk het beste voor ze zijn.

Maar ook voor mijzelf werken de drie R’s eigenlijk heel erg prettig, het geeft een bepaalde structuur aan je dag.

maar staan de drie R’s van vroeger tegenwoordig nog wel voor hetzelfde? Of kunnen we ze aanpassen aan de tijdsgeest?

De R van Rust

Wanneer kinderen een vaste bedtijd hebben, en een vaste tijd om op te staan, zodat ze voldoende slaap krijgen, dan functioneren kinderen gewoon veel beter. zijn ze minder huilerig, ze zijn veel actiever, en op school en het verkeer veel geconcentreerder.

Naast voldoende nachtrust kan de R van Rust ook gegeven worden in de hoeveelheid schermtijd, tegenwoordig hebben bijna alle kinderen de beschikking over een mobieltje, een tablet, laptop of pc met uiteraard een internetverbinding. Bij ons is de regel dat de kids minstens een half uur voor ze gaan slapen, stoppen met gamen en geen schermpje mee naar bed nemen. even lekker ontschermen noemen we dat :-D

Uiteraard zijn er ook wel situatie dat dat niet helemaal goed gaat, maar ja wij zijn ook maar mensen ;-)

De R van Reinheid

Ook hier geldt net al vroeger dat kinderen fris gewassen moet zijn en schone kleding aan moeten hebben, elke zondag is bij ons de grote schoonmaak, nee niet in huis, maar in de badkamer, dit doen wij al vanaf het moment dat onze kinderen nog heel klein waren. Ze weten ook niet beter :-D

Op zondag gaan ze uitgebreid in bad of onder de douche, worden de haren gewassen, oren schoongemaakt en nagels geknipt. Dit doen ze tegenwoordig natuurlijk allemaal zelf, maar toen de kinderen nog veel kleiner waren, was het echt een gezellig moment, ik had dan ook echt even, één op één aandacht voor de kids en dat was altijd super leuk!

Uiteraard gaan ze door de week heen, ook onder de douche, maar met de grote schoonmaak op zondag, beginnen we de week lekker fris en fruitig!

Maar Reinheid geldt niet alleen voor hun lijf en kleding, maar ook voor hun spullen! Ik heb onze kinderen al heel jong geleerd, dat ging uiteraard spelenderwijs en nu is het een van hun vaste huishoudelijke taken, dat zij zelf hun kamer afstoffen, gewoon heel eenvoudig met een swiffer duster.

De R van Regelmaat

Dit is denk ik een hele belangrijke, kinderen varen het beste op regelmaat, wanneer alles afgekaderd is en zij weten waar ze aan toe zijn, dan zitten kinderen vaak veel beter in hun vel, ik ben natuurlijk geen pedagoog, maar gewoon een moeder die in de loop der jaren gemerkt heeft dat onze kinderen het beste gedeien bij een (redelijk) strak en regelmatig leven.

Bij regelmaat gaat het natuurlijk om vaste bedtijden, schooltijden, sportactiviteiten,maar ook de routines waarmee jij jullie huishouden en dus je gezin draaiende houdt.

Kortom

Ik zelf denk dat die drie ouderweste R’s nog helemaal zo gek niet zijn en we ze eigenlijk allemaal gewoon toepassen bij de opvoeding van onze kinderen. Of toch niet? Laat het me hier onder in een reactie weten!

Facebook & Instagram

Juffrouw Zwabber zit nu ook op Facebook en geeft daar dagelijks leuke en handige tips.

Like de pagina en mis nooit meer iets van Juffrouw Zwabber!

Ook kom je Juffrouw Zwabber sinds kort tegen op Instagram.

Suggesties van Google Ads

Informatie over "Rust, Reinheid en Regelmaat"

De drie R’s

Auteur: Juffrouw Zwabber
Gepost op donderdag 8 september 2016 - 289x gelezen

Categorie: Tijd en Organisatie
Tags: , , , , , ,

Suggesties van Juffrouw Zwabber

De grote Wasbeurt De grote Wasbeurt

Maak er bij jullie thuis een heus Spa & Wellness Resort van!

Schoollunches maken Schoollunches maken

Beleg van te voren de boterhammen en vries ze in

Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 5 Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 5

Dave Ramsey – Baby Stappen – Baby Stap 5

Reacties

Vertel ons wat je vindt...
oh enneh... wil je ook je eigen plaatje bij je reactie, maak er dan snel eentje bij gravatar!

You must be logged in to post a comment.