Feestdagenplanner voor Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw

donderdag 27 oktober 2016

De december feestdagen planner

De december feestdagen planner

De gezelligste tijd van het jaar staat weer voor de deur! Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw.

De feestdagen beginnen eigenlijk al een beetje op de zaterdag na Sint Maarten, want op de eerste zaterdag na 11 november, zetten Sinterklaas en zijn Pieten traditie getrouw, na een lange boottocht vanuit Spanje, voet aan Nederlandse wal.

In de winkelstraten hoor je vanaf dat moment vrolijke Sinterklaasliedjes, die 6 december direct vervangen zullen worden door heerlijke Kerstmuziek.

Maar dat betekent ook dat vanaf half november de feestdagendrukte, zeker wanneer je een gezin hebt, begint.

Met kleine kinderen wil je natuurlijk naar de intocht van Sinterklaas bij jou in de stad of bij jullie in het dorp. Er worden vanaf dat moment schoenen gezet, met grotere kids en familieleden moeten er lootjes getrokken worden voor de surprises op pakjesavond. Op basisscholen wordt er vaak vanaf groep 5 lootjes getrokken in de klas, maar ook veel sportverenigingen houden met hun atleten een gezellige Sinterklaasavond.

En na Sinterklaas gaan we geruisloos over naar de Kerst, de kerstboom wordt gekocht of van zolder gehaald en daarna mooi versierd, we moeten naar de Kerstvieringen op school, een kerstborrel op het werk. En na de Kerstdagen hobbelen we zo door naar Oud & Nieuw.

Kortom er zal tijd ingepland moeten worden voor het kopen van kadootjes, het knutselen van surprises en het schrijven van geweldige gedichten. En alle kerstactiviteiten en het bakken van de oliebollen zullen ingepland moeten worden.

Maar hoe kun je nu het beste al deze drukte tackelen?

In Amerika hebben de meeste huishoudens een speciale Holiday planner, een multomap gevuld met insteekhoezen en free printable lijstjes. En zo’n map is met een gezin tijdens de feestdagen, die in Amerika natuurlijk eind november begint met Thanksgiving waarna de volgende dag tijdens black friday the Christmas season begint, echt een lifesaver.

Maar een speciale feestdagen multomap is voor ons nuchtere Hollanders wellicht iets te veel van het goede. Maar wat dan?

Maak drie verschillende lijstjes, voor de komende +/- 7 weken (van de intocht van Sint & Piet t/m Oud & Nieuw)

  • Feestdagen bucketlist
  • Weekplanner
  • Dagelijks to do lijstje

Als eerste maak je een bucketlist. Wanneer je op internet zoekt naar; Wat is een bucketlist? Dan vind je daar de volgende definitie: Een bucketlist is een lijst van alle doelen die je nog wilt behalen en alle dromen die je nog waar wilt maken voordat je dood gaat. Een bucketlist is een levende lijst waar je altijd doelen en dromen aan toe kunt voegen.

Maar voor de feestdagen maken we een speciale Feestdagen bucketlist, met dingen die je graag wilt doen of waar je de komende 7 weken heen wilt gaan, denk hierbij aan Kerstmarkten, een zieke tante bezoeken in het ziekenhuis, Kerstkoekjes bakken met de kinderen. Zelf kerstkadootjes maken. Dat soort dingen zet je op de Feestdagen bucketlist.

Zodra je voor jezelf en je gezin duidelijk hebt wat jullie wensen en doelen zijn voor de komende 7 weken, ga je aan de slag met het maken van een weekplanning.

Bij de meeste scholen en sportverenigingen worden er in de eerste week dat Sinterklaas weer in het land is, lootjes getrokken, helemaal ideaal want dan hebben jullie ruim twee weken de tijd om er voor te zorgen dat er een leuk kadootje gekocht wordt en een gave surprise en bijpassend ludiek gedicht gemaakt kan worden. Zorg er ook voor dat wanneer jullie met de familie lootjes trekken, dat je dit in de eerste Sinterklaasweek doet.

Nu kun je op de weekplanner gaan inplannen. Zet eerst de “grote” afspraken/dingen op de planner, zoals bijvoorbeeld, wanneer er op school pakjesavond gevierd wordt (wellicht valt 5-12 in het weekend), wanneer jullie dit met de familie doen, het kan zijn dat 5 december midden in de week valt en het handiger is om het in het weekend voorafgaand aan 5 december te vieren. Wanneer er kerstmarkten, kerstvieringen en kerstborrels zijn en waar. En natuurlijk de Kerstdagen en Oud & Nieuw, krijg je visite of gaan jullie op visite en moet je wat lekkers meenemen voor een buffet? Of gaan jullie uit eten.

Wanneer je al deze grote dingen op de planner hebt staan, kun je daar omheen de andere dingen, zoals de dingen van de bucketlist, het kopen van kadootjes, het maken van surprises of het bakken van koekjes en kerstdiner plannen.

En dan het laatste lijstje van de drie, het dagelijkse to do lijstje, wat ik zelf elke avond doe en zeker rond de feestdagen is met een heerlijk kopje koffie of beker warme chocolademelk aan tafel gaan zitten, de weekplanner erbij pakken, en kijken wat er de volgende dag echt gedaan moet worden.

Wanneer je op deze manier alle bijzonderheden rondom de feestdagen inpland, zul je zien dat je zo goed als zeker, stressvrij de decembermaand doorkomt, omdat je niet op het allerlaatste moment nog een surprise in elkaar staat te knutselen of oliebollen moet bakken, omdat je vergeten was, dat jullie die mee zouden nemen naar de oudjaarsbuurtborrel.

Ik wens jullie allemaal super gezellige en stressvrije feestdagen.

Liefs

Juffrouw Zwabber

Suggesties van Google Ads

Informatie over "Feestdagenplanner voor Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw"

De december feestdagen planner

Auteur: Juffrouw Zwabber
Gepost op donderdag 27 oktober 2016 - 336x gelezen

Categorie: Tijd en Organisatie
Tags: , , , , , , ,

Suggesties van Juffrouw Zwabber

Homemade kerstcadeautje – Geurhangertjes Homemade kerstcadeautje – Geurhangertjes

Deze kersthangertjes zijn super eenvoudig om te maken

TransportMand TransportMand

Nooit meer een trap vol met spullen die eigenlijk naar boven toe moeten!

Plannen, Plan van aanpak en een to do lijstje, wanneer je gaat opruimen Plannen, Plan van aanpak en een to do lijstje, wanneer je gaat opruimen

Een paar simpele tips van JZ

Reacties

Vertel ons wat je vindt...
oh enneh... wil je ook je eigen plaatje bij je reactie, maak er dan snel eentje bij gravatar!

You must be logged in to post a comment.