Fruitschaal

donderdag 11 juni 2009

Fruitschaal

Fruitschaal

Hoe bewaar je fruit?

Fruit is een levend product. De kwaliteit is dus aan verandering onderhevig. Bij het ouder worden verliest de vrucht vocht en wordt hij rimpelig. De ademhaling en de stofwisseling van de vrucht blijven doorgaan en de vrucht gebruikt zijn reserves op. Het fruit verandert van kleur en structuur, door de enzymen die erop zitten. De kans op beschadiging wordt groter. Daardoor is het fruit extra vatbaar voor gisten, schimmels en andere micro-organismen die bederf veroorzaken. Uiteindelijk gaat de vrucht rotten en wordt hij onbruikbaar.

Vers fruit

Vers fruit blijft het langst goed door:

  • het voorzichtig te behandelen en goed te verpakken. Dit voorkomt beschadigingen en uitdroging.
  • het te bewaren in de koelkast, tenzij het gaat om tropisch fruit. Het kwaliteitsverlies verloopt dan langzamer. Fruit dat niet goed rijp is, zoals peren en perziken, komt wel beter op smaak als het buiten de koelkast wordt bewaard.
  • van oorsprong tropische vruchten buiten de koelkast te bewaren. Dat geldt bijvoorbeeld voor ananas en bananen, mango’s en papaja’s. In de koelkast krijgen deze vruchten waterige plekken in de schil en gaan ze snel rotten.
  • zachte soorten fruit, zoals aardbeien, bessen, bramen en frambozen, niet af te dekken. Dit voorkomt kneuzen. Aardbeien, frambozen, kersen en dergelijke zijn beter houdbaar wanneer het kroontje en steeltje niet verwijderd worden.
  • verschillende soorten fruit apart van elkaar te houden, bijvoorbeeld door ze in een afgesloten papieren zak te doen. Appels, bananen, peren en perziken produceren veel ethyleen, dat de rijping bevordert. Vruchten zijn daar gevoelig voor en kunnen er sneller door bederven.

Zie voor een overzicht van de houdbaarheid van vers fruit de Fruit- en Groentewijzer

Voorbewerkt fruit

Als fruit gesneden, geschild of als sap wordt verkocht, moet er een houdbaarheidsdatum op staan . Dat geldt ook voor ingeblikt en gedroogd fruit. Als de ‘te gebruiken tot’-datum is verstreken, is het verstandig het product weg te gooien. Staat erop ‘ten minste houdbaar tot’, dan gaat de kwaliteit van het product bij het ouder worden langzaam achteruit, maar is het niet meteen bedorven. De houdbaarheidsdatum geldt alleen als het product nog niet open is geweest.

Bron: Voedingscentrum.nl

Suggesties van Google Ads

Informatie over "Fruitschaal"

Fruitschaal

Auteur: Juffrouw Zwabber
Gepost op donderdag 11 juni 2009 - 685x gelezen

Categorie: Lekker eten
Tags: , , , , ,

Suggesties van Juffrouw Zwabber

Schoolfruit en Schoolsnacks Schoolfruit en Schoolsnacks

Schoolfruit van te voren al klaar maken.

Lelie’s Lelie’s

Prachtige bloemen!

4 Tips voor een goede start van de dag 4 Tips voor een goede start van de dag

Maak de ochtend stressvrij door het volgen van deze simpele tips.

Reacties

Vertel ons wat je vindt...
oh enneh... wil je ook je eigen plaatje bij je reactie, maak er dan snel eentje bij gravatar!

You must be logged in to post a comment.