Dave Ramsey – Baby Stappen – Baby Stap 1

dinsdag 21 januari 2020

Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 1

Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 1

Baby Stap 1

Zoals ik in de introductie van deze financiële budgettips al schreef moet je wanneer je de beslissing hebt genomen om de Baby Stappen te gaan volgen eerst inzicht krijgen in je inkomsten en uitgave.

Je kunt de inkomsten en uitgave op je computer in een spreadsheet zetten of zoals ik doe heel old school in een schriftje (harde kaft) op de linker pagina zet ik wat er maandelijks binnenkomt en op de rechter pagina wat er maandelijks weer uit gaat.

Inkomsten (voorbeeld)

 • Salaris/uitkering
 • Huurtoeslag
 • Zorgtoeslag
 • Kindgebondenbudget
 • Teruggave belasting over hypotheek

Basis uitgave (voorbeeld)

 • Huur/hypotheek
 • Ziektekostenpremie
 • Gas en elektra
 • Water
 • Inboedel en WA verzekering
 • Internet en TV
 • Abonnement mobiel
 • Wegenbelasting
 • Autoverzekering

Extra uitgave  (voorbeeld)

 • Streamingdiensten  (Netflix, Videoland, Disney Plus, Spotify)
 • Abonnementen op kranten en tijdschriften

Baby Stap 1 nemen

Wat houdt Baby Stap 1 nu werkelijk in? Open als eerste een aparte spaarrekening, het liefst één waar je niet direct zomaar iets van kunt terugboeken naar je betaalrekening. Het idee achter baby Stap 1 is het maken van een noodfonds waar je minimaal €1000,- op zet, zodat mocht bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaan, of er iets gerepareerd moeten worden aan de auto, je dit vanuit het noodfonds kunt betalen, en daarna weer aan kan vullen tot de minimale €1000,-

Om echt te willen veranderen en een noodfonds aan te leggen, zul je behoorlijk wat concessies moeten doen.

Neem je mobiele abonnement eens onder de loep, heb je echt zoveel data en belminuten nodig? Of kun je wanneer je abonnement afloopt naar een goedkoper abonnement?

Streamingdiensten, stop voorlopig met de abonnementen op de streamingsdienten waar je gebruik van maakt, of kijk of je een abonnement kunt delen met de buren of een familielid, waardoor je de kosten al halveert. Mooier is natuurlijk om het hele bedrag uit te sparen.

Abonnement op bladen en kranten. Zeg deze abonnementen op, via internet kun je vaak ook artikelen vinden die passen bij jouw interesses en download op je mobiel een van de nieuws apps.

Loop ook eens door je huis, wellicht zijn er spullen die je liever niet meer wilt hebben, een kast die je niet meer nodig hebt of kledingstukken die je nooit draagt, probeer deze te verkopen op Marktplaats/MarketPlace en stort ook dit bedrag in het noodfonds, wanneer je het bedrag contant hebt ontvangen, gebruik dit dan bij je huishoud- / weekgeld, pin dus minder en boek het bedrag van je betaalrekening over naar het noodfonds.

Koop niets wat je echt niet nodig hebt! Koop niet zomaar spullen, geen impuls aankopen, koop geen spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, alleen omdat het in de aanbieding is.

Eet niet meer buiten de deur, omdat dat even snel en makkelijk is, geen pizza’s meer bestellen of patat, Koop dan gewoon een diepvriespizza of een zak patat bij de supermarkt en bak dit als je daar zin in hebt gewoon lekker thuis, dat scheelt je echt heel veel geld.

Stop ook met het kopen van dure (merk)kleding, mocht je nu perse dure (merk)kleding willen kopen kijk dan eens op Marktplaats/MarketPlace, of in de kringloopwinkel, ik heb daar laatst voor mijn puberdochter een zo goed als nieuwe Adidas sweater(hoodie) gekocht voor €6,50, zij blij en mijn portemonnee nog veel blijer :-D

Wat je ook kunt gebruiken om het Noodfonds versneld te vullen, is om een gedeelte (of alles) van het vakantiegeld en het geld dat je eventueel krijgt na de belastingaangifte te storten in dit noodfonds.

Na al deze aanpassingen heb je vast iets ruimte in je budget gekregen om maandelijks een klein bedrag te kunnen storten in het noodfonds, bijv; €25,- per maand, dat is toch €300,- per jaar, want laten we wel eerlijk blijven, €1000,- binnen een jaar op je spaarrekening krijgen, is natuurlijk niet haalbaar. Wellicht wel, maar houdt jezelf wel in acht!

Juffrouw Zwabber

Lees voor het gebruik van mijn tips altijd even de disclaimer!

Ik ben Wies, 43 jaar en moeder van een zoon en een dochter, ik ben gescheiden, maar goede vrienden gebleven met mijn ex-man.

Wij zijn gewoon beter gescheiden dan getrouwd, hij is dan ook nog steeds de technische man achter juffrouwzwabber.nl.

Ik heb een nieuwe liefde gevonden en daardoor heb ik nu ook een bonusdochter en een bonuszoon.

Ik ben al ruim 10 jaar actief als huishoud- en opruimcoach en zodoende heb ik al een heleboel mensen een klein beetje op weg mogen helpen naar een schoner en opgeruimder huis!

Juffrouw Zwabber zijn is echt mijn passie, een beetje zoals Monica van Friends, en wellicht net als zij een tikkie neurotisch. ;-)

Daarom geef ik hier op mijn website en via Facebook schoonmaak- en opruimtips, maar ook budget- en gezinsorganisatietips.

Lieve poetsgroetjes

Wies

Suggesties van Google Ads

Informatie over "Dave Ramsey – Baby Stappen – Baby Stap 1"

Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 1

Auteur: Juffrouw Zwabber
Gepost op dinsdag 21 januari 2020 - 57x gelezen

Categorie: Budgettips
Tags: , , , , ,

Suggesties van Juffrouw Zwabber

Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 3 Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 3

Dave Ramsey – Baby Stappen – Baby Stap 3

Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 2 Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 2

Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 2

Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 4 Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 4

Dave Ramsey’s 7 Baby Stappen – Baby Stap 4

Reacties

Vertel ons wat je vindt...
oh enneh... wil je ook je eigen plaatje bij je reactie, maak er dan snel eentje bij gravatar!

You must be logged in to post a comment.