Insecten in de Tuin

dinsdag 9 juni 2009

Insecten in de Tuin

Insecten in de Tuin

Insecten in de Tuin

Insecten hebben vooral ‘s winters behoefte aan een huis. Maar ook in de zomer slaapt menig insect het liefste thuis of is druk op zoek naar geschikte plekken om eitjes te leggen, zoals de hommels en bijen.
Graafbijen graven een holletje onder bestrating op een zonnige plek. Laat wat spleten open tussen de tegels. Als de graafbij er is gaan wonen, ligt er een hoopje zand naast de spleet en zit er gaatje met een diameter van pakweg 1 centimeter. Andere solitaire bijen (b.v. de behangersbij en de rosse metselbij) nemen graag hun intrek in een zogenaamd bijenhotel. Die zijn kant-en-klaar te koop maar ook zelf te maken, zie onder andere www.plantaardigheden.nl voor een bouwinstructie.
De hommelkoningin kunt u in het voorjaar een handje helpen bij het vinden van geschikte nestelgelegenheid. Zet in februari een aardewerken bloempot (met gat) omgekeerd op een droge plek, onder een afdak.

Vlinders overwinteren als vlinder of als rups. Vlinders overwinteren in spleten, op zolders of in schuurtjes. Rupsen kruipen weg in een dikke strooisellaag.

Tot slot geldt ook voor insecten dat ze het beste kunnen overwinteren in een tuin die niet teveel is opgeruimd. De voorwaarde is dat de overwinterplek niet te nat is en dat de insecten af en toe kunnen opdrogen. Laat dor blad liggen en laat zaadstengels staan, want daarin overwinteren onder andere lieveheersbeestjes en oorwurmen (die erg nuttig zijn want ze eten allebei erg veel luizen).

Klimmende planten tegen een muur vormen een goede overwinterplek, dus haal die niet weg in de herfst. En stop spleten in muren of gestapelde muurtjes niet dicht, want ook dit zijn een goede overwinterplekken. Ook een hoopje takken is een prima plek.

Bron: Milieucentraal.nl

Suggesties van Google Ads

Informatie over "Insecten in de Tuin"

Insecten in de Tuin

Auteur: Juffrouw Zwabber
Gepost op dinsdag 9 juni 2009 - 721x gelezen

Categorie: Tuintips
Tags: , , , ,

Suggesties van Juffrouw Zwabber

Zoogdieren in de Tuin Zoogdieren in de Tuin

Een tuin vol stekelige diertjes

Amfibieën in de Tuin Amfibieën in de Tuin

Een tuin vol kwakende en springende dieren.

Lieveheersbeestjes in de Tuin Lieveheersbeestjes in de Tuin

25 mei de dag van het Lieveheersbeestje!

Reacties

Vertel ons wat je vindt...
oh enneh... wil je ook je eigen plaatje bij je reactie, maak er dan snel eentje bij gravatar!

You must be logged in to post a comment.